Tips för dig som ska sälja på loppis
Det spelar ingen roll om du skall stå din första loppis eller om du är en erfaren säljare, alla kan stå loppis! Här finner du några säljartips om hur du lyckas med din loppis.
Förberedelser
- Var ute i god tid och registrera dig till loppisen.
- Ordentlig rensning av hemmet. Gör tre högar och sortera efter Spara, Kasta, Sälja. I högen Sälj lägger du allt som du inte längre använder dig av med som du tror kan ha något värde för någon annan.
- Tvätta och rengör föremålen. Är allt helt och rent? Lämna trasiga och osäljbara föremål till återvinningsstationen. Trasiga föremål kommer bara dra ned köparnas upplevelse av din loppis.
- Om du skall prissätta dina föremål, gör det då nu. Fundera igenom vad du på ett ungefär vill ta betalt. Det kan vara smart att tänka att många vill testa att pruta, så sätt en liten prutmån i förväg. Prismärk föremål du vill prismärka med hjälp av målartejp.
Glöm inte att förbereda en penna och några skyltar om du vill ändra prissättningen under dagen. - Gör en fyndlåda. Mindre föremål och föremål till låga priser lägger du i en låda. Besökare älskar att leta igenom fyndlådor.
- Marknadsför din loppis på sociala medier för att öka antalet besökare.
Under loppisen
- Fyndjägare och proffs kommer tidigt, ofta redan innan loppisen har öppnat och i samband med att du håller på att packa upp och göra i ordning din loppis. Vissa fyndjägare kan börja rota i din uppackning och vill köpa till underpriser, men det finns också duktiga och trevliga proffs. Om du blir störd så säg vänligt men bestämt att de får återkomma när loppisen har öppnat.
- Använd bord, klädställning och filtar för att organisera din loppis. Träng inte hop alla föremål för mycket. Lägre saker längst fram och högre saker längst bak eller vid sidorna. Under bordet kan du ha korgar och lådor.
- Betalning, kontanter eller Swish. Numera kan välja att endast erbjuda betalning via Swish, men det är alltid bra att ha lite växel nära till hands. Använder du Swish så förbered skyltar med ditt telefonnummer.
- Slutrea när det bara är en timme kvar av loppisen kan göra att du inte behöver samla ihop och städa undan så många osålda föremål. Varför inte sätta upp en lapp med texten ”Allt på bårder 20 kr/st”?
Avslutning och städning
- Packa ihop dina osålda föremål på ett lämpligt sätt så att du kan förvara och ta fram dem igen till nästa loppis.
- De föremål du inte vill ge en andra chans tar du till återvinningen.
- Städa undan alla skyltar och annat som riskerar att åka med vinden in till grannen eller ut på kommunens mark.